Panna cotta:
1. 600ml śmietany kremówki 36%
2. 80g cukru waniliowego
3. 1 laskę wanilii
4. 3 łyżeczki żelatyny lub płatki
5. Olej do wysmatowania filiżanek
Mus:
1. 250g truskawek lub malin
2. Sok z 1/2 cytryny
3. 50g cukru waniliowego
Płatki żelatyny zalać zimną wodą i poczekać, aż zmiękną. Do garnka wlać śmietanę dodać cukier waniliowy, ziarenka wanilii ( laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół wydobyć wnętrze) i skórkę wanilii, następnie dodać żelatynę i moeszać, aż do rozpiszczenia. Do małych szklanek lub filiżanek, uprzednio nasmarowanych olejem, wlać ugotowaną śmietanę i odstawić do lodówki. Zmiksować truskawki lub maliny dodać sok z cytryny, cukier. Na talerzach ułożyć panna cotte ze szklanek i dookoła niej zrobić wizerunek z musu :)
Przepis z książki: "przepis na życie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz